I EnergiStrategiPodden för vi samtal med experter och ledande röster inom energibranschen för att utforska och analysera strategier och utmaningar.
SSAB har verksamhet i främst Sverige, Finland och USA. Förra året omsatte de nästan 130 miljarder och specialiserar sig på höghållfast stål, specialstål och konstruktionslösningar. Fortfarande är stålindustrin en av de stora utsläpparna av koldioxid och SSAB står ensamt för 10 % av utsläppen i Sverige. Bara anläggningen i Luleå står för cirka 2,8 miljoner ton per år. För ett och ett halv år sedan berättade de om sina planer att investera sig ur detta utsläpp och ersätta bl.a. masungnar med ljusbågsungar, något som kräver en stor elektrifiering och effekter på knappt 1 000 MW. Men, effekten tycks ta slut och någon tilldelning har bolaget inte fått av varken SvK eller Vattenfall som är regionnätsägare. Samtidigt menar SSAB att det finns mycket kvar att göra och att det finns möjligheter för dem att ändå ställa om. Då krävs att vi hanterar abonnemang, kösystem och intäktsram på ett annat sätt än vi gör idag. SSAB har tagit på sig att utmana systemet. I det här avsnittet berättar Tomas Hirsch om varför de gör det och varför det är så viktigt.
Vi samtalar med Svenska kraftnäts generaldirektör, Lotta Medelius Bredhe om vad hon tar med sig från årets konferens KRAFT.
Elektrifieringen skapar en investeringsboom över hela världen. IEA och andra har visat att en omställning kommer med stora behov av investeringar i nät. I Sverige har effektkommissionen visat på behovet att investera 1 000 miljarder bortåt 40-talet och IEA räknar med att nät kommer stå för upp till 50 % av investeringsbehovet. Det är 10-tusentals km elnät bara i Europa. Någon ska leverera allt som behövs för den utbyggnaden och mitt i den utvecklingen står Hitachi Energy. Vd:n Tobias Hansson kunde redan i våras gå ut med den största svenska exportordern någonsin på 147 miljarder kronor och sedan dess har fler stora order ramlat in. Vad säger Hitachi Energy om det här och hur ska de hantera efterfrågan? Vad innebär det för alla som ska bygga ut i Sverige när andra länder hinner beställa först?
Solkompaniet är ytterligare ett av de bolag som satsar på att utveckla den storskaliga solkraften i Sverige med flera stora anläggningar på gång. Utvecklingen av sol går allt snabbare, inte minst eftersom det är ett kraftslag som går att bygga ut. Svensk solenergi bedömer att mellan 1,7 - 2,3 GW av sol kommer installeras bara i år. Är det då en utveckling som vi klarar, det ifrågasätts ju av flera som vill ha planerbara kraftslag? Vad ser Axel Alm, vd för Solkompaniet för möjligheter och hot mot solkarftens utbredning i det svenska systemet? Hur kommer det att påverka elmarknaden, om vi har stora inslag av solproduktion och hur fungerar egentligen den beskrivna symbiosen med vindkraften? Det svenska energisystemet byggs ut, och vi är med på åkturen av förändringar som kommer med den. Hur anpassar du dig?
Fredagen den 1 september sände vi Energistrategipoddens första live-podd under Frihamnsdagarna i Göteborg. Under inspelningen förde Niclas Sigholm samtal med Per-Anders Gustafsson, vd på Göteborg Energi om framtidens energilösningar och hållbara initiativ.
I säsongens sista avsnitt av EnergiStrategiPodden för vi ett samtal tillsammans med Christophe Duwig, Professor inom processteknik på KTH. Med rötter i Frankrike och ett antal år av forskning bakom sig leder Christophe oss genom civilsamhällets roll i energisystemets utveckling - Vilken typ av samhälle vill vi leva i? Hur vill vi att samhället ska se ut? Vad är människans roll och makt i AI-utvecklingen? Vad ser Christophe som utamningar i gränslandet mellan människa och teknik? Vi pratar även om att kolanvändningen aldrig har varit så utbredd som den är just nu där vi, enligt Christophe, instiftat en specifik dag så vi firar kolet och oljan, nämligen Black Friday.
Idag träffar vi återigen Power Circle som under det senaste året presenterat flera rapporter där de beskriver utvecklingen av energimarknaden och vilka krav på förmågor och behov av styrning den förändringen för med sig. Allt från elnätens behov av digitalisering till hur flexibiliteten i systemet kan gynnas. Johanna Lakso leder intresseorganistionen är på jakt efter svar på hur omställningen kan skyndas på.
EnergiStrategiPodden befinner sig i Almedalen där vi deltar på seminarier, modererar och intervjuar ledare i energibranschen. Vi har kommit fram till Almedalveckans sista avsnitt och vi passar på att sammanfatta våra intryck. Tillsammans med Hanna Tengelin, Katja Lindblom, Niclas Sigholm och Arne Bergvik på Sigholm.
EnergiStrategiPodden befinner sig i Almedalen där vi deltar på seminarier, modererar och intervjuar ledare i energibranschen. Lyssna till Åsa Pettersson, Energiföretagen och ta del av hennes perspektiv.
EnergiStrategiPodden befinner sig i Almedalen där vi deltar på seminarier, modererar och intervjuar ledare i energibranschen om deras intryck. Lyssna till Emma Wiesner, Centerpartiet och ta del av hennes perspektiv.
EnergiStrategiPodden befinner sig i Almedalen där vi deltar på seminarier, modererar och intervjuar ledare i energibranschen om deras intryck. Lyssna till Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige och ta del av hans perspektiv.
EnergiStrategiPodden befinner sig i Almedalen där vi deltar på seminarier, modererar och intervjuar ledare i energibranschen om deras intryck. Lyssna till Lotta Medelius-Bredhe, Svenska kraftnät och ta del av hennes perspektiv.
EnergiStrategiPodden befinner sig i Almedalen där vi deltar på seminarier, modererar och intervjuar ledare i energibranschen om deras intryck. Lyssna till Tobias Hansson, Hitachi Energy och ta del av hans perspektiv.
EnergiStrategiPodden befinner sig i Almedalen där vi deltar på seminarier, modererar och intervjuar ledare i energibranschen. Varje dag sammanfattar vi på Sigholm våra intryck så här långt varför det nu passar med ett avsnitt som fokuserar på vad vi hört under dagen. Tillsammans med Hanna Tengelin, Katja Lindblom, Niclas Sigholm och Arne Bergvik på Sigholm.
EnergiStrategiPodden befinner sig i Almedalen där vi deltar på seminarier, modererar och intervjuar ledare i energibranschen om deras intryck av dagarna så här långt. Lyssna till Niklas Johansson, LKAB och ta del av hans perspektiv.