Energistrategipodden - Sveriges ledande podcast inom energi

I Energistrategipodden för vi samtal med experter och ledande röster inom energibranschen för att utforska och analysera strategier och utmaningar.


Lyssna även där poddar finns.

Senaste avsnitt

#55 - EU-paketet Fit For 55 med Daniel Wennick, Emma Wiesner & Gustav Melin

#54 - Tony Doganson, Sinfra

#53 - Niklas Johansson, LKAB

#52 - Anders Jonsson, Sundsvall Energi

#51 - Sammy Tanhua, Skövde Energi

#50 - Hans Stålnacke, Bodens Energi

#49 - EnergiStrategiPodden fokuserar på... VÄTGAS

#48 - Emma Wiesner, EU-parlamentariker (C)

#47 - EnergiStrategiPodden fokuserar på... AI

#46 - Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige

#45 - Jan Fjordell, Tekniska verken Kiruna

#44 - Anders Östlund, Öresundskraft

#43 - Magnus Sahlin, Trelleborgs Energi

#42 - EnergiStrategiPodden fokuserar på... BIOKOL

#41 - Jenny Larsson, Hitachi ABB Power Grids

Avsnitt

#55 - EU-paketet Fit For 55 med Daniel Wennick, Emma Wiesner & Gustav Melin

Släpptes kl: 17:00 - 16/07/2021
EnergiStrategiPodden · #55 - SOMMAREXTRA - EU-paketet Fit for 55
I detta avsnitt

Onsdagen den 14 juli släpptes kommunikationen runt det paket av lagförslag från EU-kommissionen som heter "Fit for 55" och som sätter upp målet om en reduktion av växthusgaser med 55 % till 2030. Det här avsnittet går igenom det viktigaste i förslag för branschen tillsammans med Daniel Wennick, Energiföretagen, Gustav Melin, Svebio och Emma Wiesner, EU-parlamentariker från Centerpartiet.

#54 - Tony Doganson, Sinfra

Släpptes kl: 10:00 - 03/06/2021
EnergiStrategiPodden · #54 - Tony Doganson, Sinfra
I detta avsnitt

Inköp och försörjning inom energisektorn är ett område som har olika stor roll hos branschens företag men som kan ha stor påverkan på kostnader och marginal. Kostnadskontroll tros bli en allt viktigare fråga för energibolag att ha koll på, samtidigt som Sinfra växer mycket i sin omsättning och fler och fler medlemmar inom branschen sourcar sina upphandlingar hit. Varför är det så och vilka är drivkrafterna? Vi pratar med Tony Doganson som är VD på Sinfra, Svensk Inköpscentral för Infrastruktur Ekonomisk Förening om detta. Häng med!

#53 - Niklas Johansson, LKAB

Släpptes kl: 10:00 - 27/05/2021
EnergiStrategiPodden · #53 - Niklas Johansson, LKAB
I detta avsnitt

Den här veckan besöker vi en av upphovsmakarna till vad som kan bli startskottet på en transformation av den nordiska energimarknaden. När vi pratar om LKAB så pratar vi om den potentiellt största sammanhållna investeringen i landet i modern tid. Och för alla er som följer energibranschen så vet ni vad 55 TWh el innebär i ökad efterfrågan. I det här samtalet fördjupar vi oss i denna satsning tillsammans med Niklas Johansson som är kommunikationsdirektör och som även har ett förflutet som stadsråd. Finns tekniken, är den genomförbar, finns pengarna och vad får man?

#52 - Anders Jonsson, Sundsvall Energi

Släpptes kl: 10:00 - 20/05/2021
EnergiStrategiPodden · #52 - Anders Jonsson, Sundsvall Energi
I detta avsnitt

Vi hör allt mer om sektorskopplingar och effektivt nyttjande av spillvärme från industrin som en del av att lösa samhällets omställning och öka fjärrvärmens bidrag till den. Vad händer om de industrier man förlitar sig på läggs ned? Detta bekymmer ställdes Sundsvall Energi och deras långvarige vd Anders Jonsson inför förra året, när SCA beslutade att lägga ned sitt tryckpappersbruk i kommunen och 115 GWh värme behöver nu ersättas. Vilka satsningar gör de, och kan ny industri ersätta det nedlagda bruket? Hur påverkas inställningen till?

#51 - Sammy Tanhua, Skövde Energi

Släpptes kl: 10:00 - 13/05/2021
EnergiStrategiPodden · #51 - Sammy Tanhua, Skövde Energi
I detta avsnitt

Effektproblematiken i Västsverige har varit aktuell ett tag, samtidigt som Västra Götalandsregionen vill använda el för uppvärmning av sjukhuset. Hur går det ihop och varför blir det så? Skövde har också flera stora industrier, inte minst genom den stora närvaron av Volvo i staden. Vad innebär deras utveckling för Energibolaget och behovet för energisystemet? Det blir sedan en liten specialare när Sammy vänder på steken och ställer frågor till Niclas.

#50 - Hans Stålnacke, Bodens Energi

Släpptes kl: 10:00 - 06/05/2021
EnergiStrategiPodden · #50 - Hans Stålnacke, Bodens Energi
I detta avsnitt

I veckans avsnitt av EnergiStrategiPodden landar vi i Boden och närmare bestämt hos Hans Stålnacke på Bodens Energi AB. Med ett toppmodernt kraftvärmeverk och bland de lägsta fjärrvärmepriserna i landet siktar bolaget på att utvecklas från sitt tidigare produktionsdrivna tänk för att möta en bransch och region i stark utveckling och förändring. Vi kan såklart inte undgår att prata om den enorma industrisatsningen H2 Green Steel och vad det innebär. Vi pratar även om att bolaget är en nod för energiåtervinning i regionen. Men hur jobbar man då med strategisk framsyn när förändringar kommer så fort?

#49 - EnergiStrategiPodden fokuserar på... VÄTGAS

Släpptes kl: 16:00 - 05/05/2021
EnergiStrategiPodden · #49 - EnergiStrategiPodden fokuserar på... VÄTGAS
I detta avsnitt

Det har knappas undgått någon att vätgasens roll kommer bli betydande ett kommande hållbart samhälle. Björn Aronsson är verksamhetsledare på Vätgas Sverige och har i många år faciliterat intresset i området mellan industri och politik. Står stjärnorna rätt nu för den här tekniken? Och hur snabbt tror han att det går?

#48 - Emma Wiesner, EU-parlamentariker (C)

Släpptes kl: 10:00 - 29/04/2021
EnergiStrategiPodden · #48 - Emma Wiesner, EU-parlamentariker (C)
I detta avsnitt

Emma Wiesner blev hastigt Centerpartiets nya Europaparlamentariker i februari, och har redan hamnat mitt i flera processer som påverkar Europas energimarknad. I och med EU:s nya ambition om 55 % reduktion av CO2 ses flera områden över för att skärpas. Det här avsnittet blir som en snabbspolning genom alla områden som nu är aktuella och hur Emma ser att de påverkar oss.

#47 - EnergiStrategiPodden fokuserar på... AI

Släpptes kl: 04:00 - 23/04/2021
EnergiStrategiPodden · #47 - EnergiStrategiPodden fokuserar på...AI
I detta avsnitt

Vad är egentligen AI och ML och hur applicerar vi det idag och i framtiden? Vi pratar med Helena Söderström, vd på Neurolearn för att få en djupare inblick i hur AI kan appliceras.

#46 - Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige

Släpptes kl: 10:00 - 22/04/2021
EnergiStrategiPodden · #46 - Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige
I detta avsnitt

Vad Svante Axelsson ser för framtid från sin höjd som ledare för Fossilfritt Sverige är mycket. Han själv ser att han inte lyckats spå rätt - omställningen går snabbare än han förväntat sig. Hur ser då förändringstakten för branschen ut?

#45 - Jan Fjordell, Tekniska verken Kiruna

Släpptes kl: 10:00 - 15/04/2021
EnergiStrategiPodden · #45 - Jan Fjordell, Tekniska Verken i Kiruna
I detta avsnitt

Vad innebär det egentligen att flytta en stad, och vilken roll spelar det kommunalägda energi- och infrastrukturbolaget i en sådan massiv process? Hur ska potential och samhällsnytta från statliga LKAB:s investeringar maximeras? Går det att skapa ett samhälle som genom restvärme och överskottsenergi är hållbart, smart och självförsörjande på både el och värme? Vi gästas idag av Jan Fjordell, vd på Tekniska Verken i Kiruna, och får höra mer om de unika förutsättningar som bolaget och staden har. Häng med!

#44 - Anders Östlund, Öresundskraft

Släpptes kl: 11:00 - 08/04/2021
EnergiStrategiPodden · #44 - Anders Östlund, Öresundskraft
I detta avsnitt

Anders Östlund är vd på Öresundskraft i Helsingborg. Kundernas nya behov av flexibilitet, investeringar i förnyelsebart, systemoptimering mellan individ och system samt att bibehålla vettiga affärer för fjärrvärme och elnäten: Det är alla områden som diskuteras här. Många förändringar kommer inom energibranschen.

#43 - Magnus Sahlin, Trelleborgs Energi

Släpptes kl: 10:00 - 01/04/2021
EnergiStrategiPodden · #43 - Magnus Sahlin, Trelleborgs Energi
I detta avsnitt

Varför säljer man sin fjärrvärmeproduktion för att fokusera på energitjänster och ny energiteknik? Vad blir vätgasens position i framtiden? Vilken roll har ett kommunalt bolag i allt detta? Den här veckan träffar vi Magnus Sahlin, från Trelleborgs Energi som delar med sig deras resa mot en ny framtid.

#42 - EnergiStrategiPodden fokuserar på... BIOKOL

Släpptes kl: 07:00 - 30/03/2021
EnergiStrategiPodden · #42 - EnergiStrategiPodden fokuserar på... BIOKOL
I detta avsnitt

Allt fler projekt med biokol drar igång i Sverige. Vilken nytta ger biokolen och hur ser marknaden ut? Mattias Gustafsson från EcoTopic förklarar.

#41 - Jenny Larsson, Hitachi ABB Power Grids

Släpptes kl: 10:00 - 25/03/2021
EnergiStrategiPodden · #41 - Jenny Larsson, Hitatchi AB Power Grids
I detta avsnitt

Jenny Larsson är vd för Hitatchi ABB Power Grids som är en central leverantör för högspänd likström, transformatorstationer och annan teknik för utveckling av elöverföring. Hur ser Jenny på behovet och utmaningarna med omställningen till ett nytt energisystem?EnergiStrategiPodden av Sigholm

Vi vet vilka tuffa utmaningar energibolagen står inför. Vi drivs av att få vara med och uppnå de globala målen med en hållbar och effektiv energiomställning.


Klicka här för att läsa mer

Arbetar du i branschen och vill vara med i podden?