In this audio journey, we dive deep into the heart of the dynamic energy industry, highlighting its strategic choices and aspects. We are your guide to a better understanding of the vital role that energy and electricity play in our lives, from the general to the most complex.
See previous episodesUnder veckan poddar vi direkt från Elfack – Nordens största mötesplats för framtidens energilösningar. Vi träffar personer från hela el- och energibranschen för att fånga aktuella perspektiv, nya idéer och reflektioner kring den snabba utvecklingen i sektorn. I detta poddavsnitt samtalar vi med Valeriy Savinov, Account Manager ABB Energy Industries....
Published 2025-05-07
We are driven by sharing knowledge and democratizing information, which is why we started the Energy Strategy podcast in the spring of 2020. A step in trying to create an understanding of the energy strategic issues that affect us all. In the podcast, we interview leaders at energy companies, companies, academies and decision-makers in energy-intensive organizations and ask ourselves what challenges they face and how they deal with them.
Sverige
Belgien
USA
Finland
Tyskland
Under veckan poddar vi direkt från Elfack – Nordens största mötesplats för framtidens energilösningar. Vi träffar personer från hela el- och energibranschen för att fånga aktuella perspektiv, nya idéer och reflektioner kring den snabba utvecklingen i sektorn. I detta poddavsnitt samtalar vi med Valeriy Savinov, Account Manager ABB Energy Industries.
Under veckan poddar vi direkt från Elfack – Nordens största mötesplats för framtidens energilösningar. Vi träffar personer från hela el- och energibranschen för att fånga aktuella perspektiv, nya idéer och reflektioner kring den snabba utvecklingen i sektorn. Följ våra samtal direkt från mässgolvet – med fokus på strategier, teknik, marknad och kompetensförsörjning i en tid av energiomställning. I det här avsnittet samtalar vi med David Lekholm Häggberg från Competence och Mikael Castanius från El- och belysningsföretagen. Vi pratar kompetensförsörjning och arbetsmarknadskunskap och tar upp olika perspektiv över branscher som har svårt att få tag i arbetskraft och de som inte har den utmaningen.
Under veckan poddar vi direkt från Elfack – Nordens största mötesplats för framtidens energilösningar. Vi träffar personer från hela el- och energibranschen för att fånga aktuella perspektiv, nya idéer och reflektioner kring den snabba utvecklingen i sektorn. Följ våra samtal direkt från mässgolvet – med fokus på strategier, teknik, marknad och kompetensförsörjning i en tid av energiomställning. I det här avsnittet samtalar vi med Therese Caesar, ansvarig flexibilitetsmarknad elnät, Göteborg energi.
Del 2 av 2 med Elon Axberg, huvudsekreterare för Elmarknadsutredningen om de åtgärder som föreslås för att skapa en bättre fungerande elmarknad.
I det här avsnittet intervjuas huvudsekreteraren för Elmarknadsutredningen om de åtgärder som föreslås för att skapa en bättre fungerande elmarknad. Fokus ligger på hur myndigheter, systemansvariga och marknadsaktörer kan samordnas tydligare för att möta en allt mer dynamisk och decentraliserad elproduktion. Samtalet belyser också hur kunder kan få en mer aktiv roll på marknaden – bland annat genom bättre information och nya flexibilitetslösningar. Elsystemet förändras snabbt, med en ökande andel variabel elproduktion och nya krav på flexibilitet och robusthet. Frågorna i podden fördjupar sig i hur de föreslagna reformerna kan bidra till ökad leveranssäkerhet, stärkt konkurrenskraft och en mer konsumentnära marknad. Vi söker insikter i både utmaningarna och möjligheterna för framtidens elsystem – och varför dessa förändringar berör alla, från industrin till enskilda hushåll.
Regeringen har satt ett energipolitiskt mål om 100% fossilfri elproduktion till år 2040 och en elproduktion på 300 TWh till 2045 – en fördubbling jämfört med i dag. Samtidigt har det riktats kritik mot att dagens elmarknad inte nödvändigtvis ger rätt förutsättningar för att nå målen. För att besvara frågor om bland annat vilken finansiell elmarknad som krävs, hur ansvar och roller bör fördelas och vilka stödmarknader som behövs, tillsatte regeringen i början av förra året Elmarknadsutredningen, som nu har presenterats. Till utredare utsågs Bo Diczfalusy, som tillsammans med sitt kansli fått i uppdrag att ta sig an många av de svåra avvägningar som krävs för en effektiv, rättvis och tillförlitlig omställning. Det här avsnittet av Energistrategipodden ger en överblick av några av de centrala frågorna i utredningen. Framöver följer även två fördjupande poddavsnitt med huvudsekreteraren Elon Axberg.
Vi lever i en farlig tid - och det kommer vi göra under överskådlig tid. Hoten mot Sverige är breda, komplexa och allvarliga. Vi måste dra slutsatser av detta. Så skriver chefen för MUST i åtsöversikten från förra året. Sedan dess har Trumps hantering av Ukraina-kriget och det amerikanske regeringens ifrågasättande av sina förpliktelser inom NATO inte gjort situationen bättre. Idag gästas vi av Anders Wallinder, chef för avdelningen energiberedskap på Energimyndigheten. Som sektorsansvairg myndighet har han och hans kollegor att fgöra en helhetsbedömning av risk- och sårbarheter inom branschen. Jag och många med mig funderar mycket på hur omvärldens ökande hotbild kan och bör översättas till förmågor som nu behöver byggas bland energibolagen. Det här är en överblicksintevju, vars syfte det är att ge en generell förståelse av var vi står idag, och vad som behövs framåt.
Vartannat år gör Energimyndigheten långsiktiga scenarier över energisystemet för att visa på helhetsbilden och möjliga utvecklingsvägar framåt. I år har de använt en analys som dels tittar längs axeln globalisering på ena ledden och miljöhänsyn på den andra. Utfallsrummet blir stor med 220 TWh till 2050 i minsta fallet och 360 i det högsta. I det här avsnittet tittar vi på antagandena bakom analys och vad Martin och hans team hittat för robusta resultat.
Året Kraftkvinna, Ulrika Tornerefelt leder som VD Stella Futura, grundat 2018 som specialiserar sig både på hållbara energilösningar i Afrika och energilager i Sverige. Med över 20 års erfarenhet inom energisektorn driver Tornerefelt företagets mission att skapa utveckla en dynamisk och utvecklande arbetsplats som hjälper till att driva tillgången till pålitlig grön energi. Under hennes ledning har Stella Futura utvecklat innovativa affärsmodeller som Energy-as-a-Service, vilket gör förnybar energi tillgänglig utan höga initiala investeringar. Bolaget har gått igenom några starka år med stor tillväxt i ryggen. Samtidigt möter bolaget och branschen en tuffare verklighet idag och vi resonerar om ledarskapet i dessa olika skeenden. Vilken strategi och förmåga ska man ha för att möta en snabbt föränderlig omvärld?
Martin Rokka, turbiningenjör på Göteborg Energi, diskuterar utmaningar inom kraft- och fjärrvärme. Han lyfter problematiken kring överlämning av ansvarsområden och hur detta sällan sker smärtfritt. Diskussionen berör de ökande kostnaderna för nya anläggningar trots ambitioner att återanvända befintliga system.Martin betonar behovet av standardisering för att minska kostnader och öka effektiviteten, men påpekar att ingenjörers tendens att optimera och skapa nya lösningar ofta leder till ökad komplexitet. Standardisering skulle även förbättra säkerhet och tillgång till reservdelar. Framtida utmaningar inkluderar volatila energipriser, digitalisering och förändrade kundbehov. Martin förklarar hur Göteborg Energi diversifierar sina anläggningar för att hantera osäkerheter och lyfter värmepumpars roll i ett flexibelt energisystem. Avslutningsvis diskuteras potential för biokol och CCS-teknik för att minska koldioxidutsläpp.
We are always on the lookout for exciting topics and interesting discussions that can highlight and explore the latest developments in the energy sector. If you have a tip on a topic or expert that you think would be perfect for our podcast, don't hesitate to share!
Send tipEnergimarknadsinspektionen
Energiföretagen Sverige
Vattenfall
Ellevio
E.ON Sverige
ABB
Fortum
Hitachi Energy
Svenska kraftnät
Göteborg Energi
H2 Green Steel
Örebrobostäder
Preem
Öresundskraft
Svensk vindenergi
Liquid wind
SSAB
Lantmännen
Regeringskansliet
Svensk solenergi
Adven
Fastighetsägarna
Umeå Energi
Skellefteå Kraft
LKAB
Sinfra
Fossilfritt Sverige
Svebio
AWS (Amazon Web Services)
Riksbyggen
Mälarenergi
Ragn-Sells
Gävle Energi
Energiforsk
Newsec
Feb 15, 2021 | News | News & press
Sverige och världens klimatmål är ambitiösa och det är bråttom att nå dem. Redan 2045 ska Sverige ha noll nettoutsläpp av koldioxid. En viktig del av lösningen är CCS och CCU som innebär att koldioxid, som annars hade släppts ut i atmosfären, fångas
Jan 28, 2021 | News | News & press
I poddens tredje säsong får vi höra hur vd:ar på energibolag och beslutsfattare i energiintensiva organisationer diskuterar kring energistrategier för en hållbar omställningI våras startade vi EnergiStrategiPodden som en del i att tillgängliggöra de kloka tankar och resonemang som finns på energimar
Jan 26, 2021 | News | News & press
Hur slipper man mail och otydligheter? Ett problem med otydliga regelverk för vilken kommunikationskanal som används för vad är idag en reell utmaning och tyvärr frekvent förekommande på arbetsplatser. Många och långa mailtrådar dyker är ett problem för många. På Sigholm har vi ett förbud mot i