På SKGS (skogen, Kemin, Gruvorna, Stålet) vårmöte samlades den energiintensiva industrin runt temat "Osäkerhet om elförsörjningen i fokus". På scen presenterade bland annat Arne Bergvik, energistrateg, sina analysresultat. Och hans budskap var tydliga:
- Utbyggnadstakten i kraftsektorn bromsar in, inga turbinbeställningar hittills under 2025.
- Samtidigt börjar industrins konsumtion att öka.
- Det gör att elenergiöverskottet som ger Sverige särskilt låga priser, snabbt kommer att avta de närmsta åren.
- Industrin måste därför hantera sina risker, om deras planer på expanderad elektrifiering ska bli verklighet.
I ljuset av den nya prognos på industrins elbehov framåt, som SKGS släppte på vårmötet, är det mycket bekymmersamt. Idag använder industrin 45 TWh. Med en planerad konsumtionsökning på mellan 66 till 88 TWh till 2035 är det mycket som står på spel, om industrin ska fortsätta vara konkurrenskraftig och leverera välfärd till Sverige. Särskilt svårt blir det att få på plats med all stigande konsumtion, om produktionen samtidigt faller.
För att öka konsumtionen i den takt som industrin önskar, och samtidigt ersätta den produktion som når sin tekniska livslängd behöver Sverige driftsätta mellan 8 till 12 TWh per år. Men de för närvarande förkrossande låga elpriserna i särskilt norra Sverige tvingar befintliga kraftproducenter att spilla elenergi. Det påverkar också utbyggnaden av ny produktion, som har bromsat in nästan helt. Under två kvartal 2024 beställdes inga nya turbiner i vindkraften och hittills 2025 har inga turbiner beställts alls.
Med tanke på att ledtiden för att bygga kraftproduktion är många år, innebär det att industrins planer håller på att omintetgöras. Den strategi som industrin har valt för att få på plats förutsättningarna för sin framtida verksamhet håller alltså på att misslyckas totalt, var Arnes slutsats på vårmötet.
Se föredraget i nedan video, live från vårmötet. Arnes dragning börjar vid 1:42:15 h: