AI-insikter på Fjärrvärmedagarna 2024

I förra veckan anordnades Fjärrvärmedagarna 2024, en konferens som erbjuder ett helikopterperspektiv på Fjärrvärmebranschens viktigaste och mest strategiska frågor. Vår energistrateg Niclas Sigholm inledde första dagen med ett föredrag om utmaningar och möjligheter för fjärr- och kraftvärmen i det nya energilandskapet och delgav sina spaningar kring det. Under konferensen höll även vår kollega Mattias Naarttijärvi, som jobbar som Cloud Engineer & Data Scientist, en presentation på temat "Vad är AI och hur kan fjärrvärmebolag dra nytta av det?".

Utöver energi- och samhällsbyggnadsbranschen följer vi på Sigholm AI-utvecklingen på nära håll och vi arbetar löpande med att integrera AI i våra processer, inte minst våra systemutvecklare som arbetar med vår digitala optimeringsplattform Aurora by Sigholm samt Data by Sigholm som är en aggregator för datamognad och AI-tillämpning. Då AI kan uppfattas svårnavigerat och komplext för många blev Mattias inslag en inspirerande programpunkt som gav många besökare både pedagogiska förklaringar och nya insikter.

Nedan följer en kort sammanfattning av presentationen, AI-genererad såklart.

Vad är AI?
AI är en teknik som syftar till att efterlikna mänsklig intelligens och förmåga att lära sig, anpassa sig och fatta beslut. Det är den drivande kraften bakom innovationer som förändrar hur vi arbetar, kommunicerar och lever.

Skillnad på maskininlärning & djupinlärning
Maskininlärning är när datorer lär sig från data och skapar algoritmer som kan förutsäga, klassificera eller optimera. Å andra sidan är djupinlärning en mer avancerad gren av maskininlärning som använder neurala nätverk för att efterlikna mänskliga hjärnans komplexitet.

Allmänna termer
Data är råinformation som AI använder för att lära sig och fatta beslut. Algoritmer är instruktioner som AI följer för att analysera och behandla data. Modeller är resultatet av AI:s inlärningsprocess, där den skapar en representation av mönster och samband i datan.

Hur kan AI tillämpas i energisektorn?
Vi har sett genombrott inom områden som integrering av förnybar energi, prognostisering av efterfrågan och prediktivt underhåll. Dessa teknologier har potentialen att öka effektiviteten, minska kostnaderna och främja en hållbar energiframtid för Sverige.

Slutsats
AI har en enorm potential att transformera den svenska energisektorn på många sätt. Men för att förverkliga denna potential behöver vi samarbete, innovation och en förmåga att möta utmaningarna med öppna ögon. Låt oss fortsätta att utforska och investera i denna spännande framtid tillsammans.

Key Take Aways från Mattias presentation:
  • Förstå er AI-potential genom att ha hackatons, tillsätt resurser, kartlägg risker och pröva er fram.
  • Säkra datakvalitén och ställ er frågorna: Vem ansvarar för vilken data? Vem och hur rättar ni data? Hur klarar ni av en 100x ökning i datamängd?
  • Säkra tillgängligheten genom att ha rätt data till rätt person/system på rätt tid och i rätt format.

Vill du veta mer om AI och hur den kan tillämpas i fjärrvärmebranschen eller i er organisation? Ta del av hela Mattias presentation via länken nedan och hör av er om ni också är intresserade av en anpassad föreläsning på temat.
Fjärrvärmedagarna 2024 - Vad är AI och hur kan fjärrvärmebolag dra nytta av det - Mattias Naarttijärvi Sigholm.pdf

  • #fjärrvärme
  • #aurora by sigholm
  • #AI
  • #maskininlärning
  • #djupinlärning
  • #energisektorn

Artikeln publicerades 19/04 - 2024

Kontakta oss för mer information

Du kanske också är intresserad av:


Ny prismodell gav stabilare intäktsström och ökad kundnöjdhet

Efter implementering av en ny prismodell fick kunden en stabilare intäktsström över året som också matchade de interna kostnaderna på ett bä...

Läs artikel
Underhållsarbete på Bodens Energi

Bodens Energi gick under 2019 igenom en omorganisering och ville i samband med detta passa på att utveckla sina arbetsprocesser för underhål...

Läs artikel
Ny pannanläggning vid VME:s värmeanläggning

Huvudprojektledare för VME:s nya pannanläggning i Arboga, med slutlig driftsättning, som beräknas till Q4, år 2024....

Läs artikel

Vi har ambitionen att tillsammans göra världen bättre

På Sigholm tror vi på att långsiktigt utveckla förmågor för att tillsammans bygga bolaget. Med gemensamma reflektioner skapar vi en kultur med ständigt lärande.

Karriär på Sigholm

Aktuellt

jun 12, 2024 | Nyhet

Deltagande under Almedalsveckan 2024

Vi är glada att återigen delta under Almedalsveckan, en av Sveriges viktigaste mötesplatser. I år kommer vi att engagera oss genom en rad åtaganden, däribland att moderera paneler och seminarier samt intervjua beslutsfattare och politiker i vår podcast, Energistrategipodden.Deltar du inte under Alme

maj 30, 2024 | Nyhet

Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag 2024"

För tionde året i rad genomför Cinode en jämställdhetsstudie. Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag" med 48% kvinnor i organisationen.

nov 30, 2023 | Nyhet

Skapa affärsvärde med CSRD som hävstång

I början av 2024 skärps kraven för alla stora bolags hållbarhetsrapportering, och de flesta energibolag berörs direkt. EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) blir svensk lagstiftning och innebär bland annat att hållbarhetsredovisningen ges samma status som den finansiella

Kontakta oss

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, besök något av våra kontor eller ring oss på +46(0)21-12 03 10.

Genom att klicka på skicka så godkänner du Sigholms hantering av dina personuppgifter. Läs vår personuppgiftspolicy