86 olika prismodeller för fjärrvärme

Undersökning för att kartlägga hur fjärrvärmen är prissatt

Tidigare i år fick Sigholm Tech i uppdrag av Energiföretagen Sverige att undersöka hur fjärrvärmen är prissatt i de 238 nät som ingår i den årliga Nils Holgersson-undersökningen. 

Bakom undersökningen står ett antal större fastighetsägare där de undersökta fjärrvärmenäten ägs av 132 olika fjärrvärmeleverantörer. 

Artikeln publicerades idag i tidningen Energi och finns att läsa här: Klicka här! Den tryckta upplagan utkommer i Luciatid. 


Rapporten visar bland annat att branschen behöver använda samma begrepp för att underlätta för kunderna, inte minst för att det ska kunna bli lättare att jämföra fastigheter på olika platser för de fastighetsägare som är geografiskt spridda. 

- Även jag som är väl insatt i fjärrvärmens pris­modeller har svårt att jämföra och förstå alla begrepp. Flera saker som betyder samma sak kallas olika beroende på leverantör. Det förvirrar mer än det gör nytta, säger Katja Kononova, energiingenjör på Sigholm Tech, som utfört undersökningen tillsammans med Henrik Näsström, energiingenjör Sigholm Tech. 


En prismodell tycker Katja sticker ut. Det är prismodellen som bygger på timvärden med abonnerad effekt. 

- Denna prismodell har flera fördelar, bland annat att kunden har möjlighet att påverka kostnaderna för effekt och energi. Den är också stabil vad gäller intäkter för energibolaget, oavsett väderförhållanden. Nackdelen är att den kräver god mätvärdeskvalitet och bra systemverktyg, vilket kan vara krävande för mindre energibolag, säger Katja.


Under våren 2020 genomförde Henrik Näsström ett arbete med Stockholm Exergis prismodell. Läs mer om uppdraget här: Klicka här!


Vi hjälper dig gärna i arbetet med prismodeller. Hör av dig till oss! 


Katja Kononova

katja.kononova@sigholm.se

070-297 39 90


Henrik Näsström 

henrik.nasstrom@sigholm.se

070-290 77 07

 

Artikeln publicerades 02/12 - 2020

Vi har ambitionen att tillsammans göra världen bättre

På Sigholm tror vi på att långsiktigt utveckla förmågor för att tillsammans bygga bolaget. Med gemensamma reflektioner skapar vi en kultur med ständigt lärande.

Karriär på Sigholm

Aktuellt

nov 30, 2023 | Nyhet

Skapa affärsvärde med CSRD som hävstång

I början av 2024 skärps kraven för alla stora bolags hållbarhetsrapportering, och de flesta energibolag berörs direkt. EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) blir svensk lagstiftning och innebär bland annat att hållbarhetsredovisningen ges samma status som den finansiella

sep 08, 2023 | Pressmeddelande

Sigholm ökar personalstyrkan med 24%

Sigholm, en framstående aktör inom energi- och samhällsbyggnadssektorn, meddelar en personell tillväxt på 24% genom att de inom loppet av en månad hälsat 12 nya kollegor välkomna. Genom detta stärks företagets kapacitet och kompetens för att möta de växande utmaningarna på marknaden.

aug 29, 2023 | Nyhet

Energistrategipodden live på Frihamnsdagarna 2023

Fredagen den 1 september sänder vi Energistrategipoddens första live-podd under Frihamnsdagarna i Göteborg. Under inspelningen, kommer Niclas Sigholm intervjua Per-Anders Gustafsson, vd på Göteborg Energi för en djupgående intervju om framtidens energilösningar och hållbara initiativ.Kan du inte del