Elpriset i södra Sverige rusar

850 procent högre i söder än i norr

Dagens Industri har frågat vår energistrateg Arne Bergvik om det fortsatt förhöjda elpriset. Arne menar att energikrisen inte är snabbt överstånden, snarare verkar Ryssland eskalera sin invasion av Ukraina. Och redan nu är Rysslands förtroende som pålitlig energileverantör irreversibelt förbrukat. Upptakten inför nästa vinter kan bli problematisk för Europa. Hittills flödar gasen från Gazprom såsom kontrakterat, men risken är påtaglig att antingen Putin eller Tyskland stänger av kranen.

Arne berättar: 

- Prisläget fortsätter att vara betydligt högre i södra Sverige (SE4) än i norr (2,36 respektive 0,248 kr/kWh för tis 26 apr). Eftersom prisläget är så starkt sammankopplat med Ryssland så är jag tveksam till att energipriserna faller tillbaka i höst, såsom många nationalekonomer tror. Kronan behöver stärkas för att minska inflationen, varför Riksbanken borde höja räntan på onsdag 27 apr. I den här prismiljön är sunt att se över sin energistrategi. 

Lös hela artikeln på DI:s hemsida samt i dagens (26 apr) pappersilagaArtikeln publicerades 26/04 - 2022

Vill du veta mer?

Vill du ta del av och få en genomgång av hela vår långtidsprognos? Kontakta oss på den här länken eller på vår hemsida för en offert:

Offertförfrågan

Vi vill även tipsa dig om att skriva upp digpå vårt kostnadsfria analysutskick som kommer ut en gång per månad.

Analysutskick

Kontakta oss för mer information

Vi har ambitionen att tillsammans göra världen bättre

På Sigholm tror vi på att långsiktigt utveckla förmågor för att tillsammans bygga bolaget. Med gemensamma reflektioner skapar vi en kultur med ständigt lärande.

Karriär på Sigholm

Aktuellt

jun 12, 2024 | Nyhet

Deltagande under Almedalsveckan 2024

Vi är glada att återigen delta under Almedalsveckan, en av Sveriges viktigaste mötesplatser. I år kommer vi att engagera oss genom en rad åtaganden, däribland att moderera paneler och seminarier samt intervjua beslutsfattare och politiker i vår podcast, Energistrategipodden.Deltar du inte under Alme

maj 30, 2024 | Nyhet

Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag 2024"

För tionde året i rad genomför Cinode en jämställdhetsstudie. Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag" med 48% kvinnor i organisationen.

nov 30, 2023 | Nyhet

Skapa affärsvärde med CSRD som hävstång

I början av 2024 skärps kraven för alla stora bolags hållbarhetsrapportering, och de flesta energibolag berörs direkt. EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) blir svensk lagstiftning och innebär bland annat att hållbarhetsredovisningen ges samma status som den finansiella

Kontakta oss

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, besök något av våra kontor eller ring oss på +46(0)21-12 03 10.

Genom att klicka på skicka så godkänner du Sigholms hantering av dina personuppgifter. Läs vår personuppgiftspolicy