Lyssna på avsnittet
Avsnitt 249

Anna Jäderström, Svenska kraftnät

Publicerades 2024-05-16

Enligt ellagen ska Svenska Kraftnät (SvK) tillhandahålla stödtjänster för balansering vilket innebär att de ska tillhandahålla marknaden med alla de verktyg som behövs för att kunna upprätthålla balans i näten med avseende på frekvens och spänning. Eftersom el behöver produceras samtidigt som den konsumeras har SvK utvecklat marknader på flera tidshorisonter för att hantera alla upptänkliga fall som kan ske på grund av variationen i produktion/konsumtion, eller störning av olika slag. Dessa marknader har växt i omfattning och kommit att bli en marknad som drar till sig fler och fler aktörer. Från att vattenkraften varit den som stått för balanseringen är nu både solpaneler, vindkraft, kraftvärme, industri och batterier med och budar med sin förmåga på de olika marknaderna. Samtidigt har dessa marknader blivit en större del av den allmänna diskussionen kring elnätet och dess mående. När vissa menar att systemet kommer kunna hantera med variabel produktion med alltmer styrbar efterfrågan så menar andra att baslast-produktion som producerar enligt planer är vad systemet behöver. Vad är det som gäller och kommer dessa marknader att behöva bli fler framöver? Hur ser utvecklingen ut i resten av Europa och hur sker gemensam utveckling? Anna Jäderström, avdelningschef på elmarknad hos SvK, är ständigt i ropet och kan med sin djupa förståelse av energisystemet räta ut många frågor och ibland missuppfattningar som råder kring elsystemet. Det här avsnittet är för dig som vill veta mer om vad som egentligen gäller när det det kommer till förutsättningarna för Sveriges elektrifiering. För mer info, besök: Stödtjänster och avhjälpande åtgärder | Svenska kraftnät (svk.se)

Se fler avsnitt

Tipsa oss

Vi är alltid på jakt efter spännande ämnen och intressanta diskussioner som kan belysa och utforska de senaste utvecklingarna inom energisektorn. Om du har ett tips på ett ämne eller en expert som du tror skulle passa perfekt i vår podcast, tveka inte att dela med dig!

Skicka tips

Är du aktiv inom energibranschen och brinner för att dela med dig av dina insikter?

Då vill vi höra från dig! Vår podcast är en plattform för att lyfta fram röster från alla hörn av energisektorn och skapa meningsfulla diskussioner kring de ämnen som formar vår bransch idag.

Kontakta oss

Vi har ambitionen att tillsammans göra världen bättre

På Sigholm tror vi på att långsiktigt utveckla förmågor för att tillsammans bygga bolaget. Med gemensamma reflektioner skapar vi en kultur med ständigt lärande.

Karriär på Sigholm

Aktuellt

jun 12, 2024 | Nyhet

Deltagande under Almedalsveckan 2024

Vi är glada att återigen delta under Almedalsveckan, en av Sveriges viktigaste mötesplatser. I år kommer vi att engagera oss genom en rad åtaganden, däribland att moderera paneler och seminarier samt intervjua beslutsfattare och politiker i vår podcast, Energistrategipodden.Deltar du inte under Alme

maj 30, 2024 | Nyhet

Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag 2024"

För tionde året i rad genomför Cinode en jämställdhetsstudie. Sigholm har tilldelats titeln "Jämställt konsultbolag" med 48% kvinnor i organisationen.

nov 30, 2023 | Nyhet

Skapa affärsvärde med CSRD som hävstång

I början av 2024 skärps kraven för alla stora bolags hållbarhetsrapportering, och de flesta energibolag berörs direkt. EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) blir svensk lagstiftning och innebär bland annat att hållbarhetsredovisningen ges samma status som den finansiella

Kontakta oss

Fyll i formuläret så återkommer vi till dig, besök något av våra kontor eller ring oss på +46(0)21-12 03 10.

Genom att klicka på skicka så godkänner du Sigholms hantering av dina personuppgifter. Läs vår personuppgiftspolicy